Sri Chinmoyról

Eredeti nevén Chinmoy Kumar Ghose a család hetedik gyermekeként 1931-ben született egy kis kelet-bengáliai (ma bangladesi) faluban, Sakpurában. 1944-ben, szülei halálát követően, a 12 éves Chinmoy belépett Sri Aurobindo Asramba -egy spirituális közösségbe-  Dél-Indiában, Pondicherry közelében. Élete következő 20 évét itt töltötte spirituális gyakorlással, melynek alapvető részei voltak a több órás meditációk, a sport, a költészet, az esszéírás, valamint spirituális dalok komponálása.

Chinmoy már tizenéves korában mély belső tapasztalatokra tett szert, és elérte az Isten-megvalósítás azon fokát, melyet Indiában nirvikalpa szamadinak neveznek. 1964-ben New Yorkba költözött, hogy spirituális gazdagságát megossza a nyugati keresőkkel.

Sri Chinmoy szerint a törekvés – a szív mind magasabb és magasabb valóságok utáni vágyakozása- az a spirituális erő, ami ott rejlik minden jelentősebb vallási, kulturális, tudományos vagy sportbeli előrelépés mögött. Ha a szívben élünk, és folyamatos öntúlszárnyalásra törekszünk, felszínre hozhatjuk a legjobbat magunkból, és megtalálhatjuk a valódi elégedettséghez vezető utat. Sri Chinmoy saját szavaival:

“Célunk, hogy a fényesből eljussunk a fényesebbig és a legfényesebbig. A magastól a magasabbig és a legmagasabbig. És fejlődésünknek még a legmagasabbal sincs vége, mert mindannyiunkban ott lakozik maga Isten, és Isten minden egyes pillanatban túlszárnyalja saját valóságát.”

Sri Chinmoynak a világ közel 70 országában vannak tanítványai. Kiegyensúlyozott életvitelt hirdetett, mely az ima és meditáció belső elcsendesülését ötvözi a mai élet lendületével.

Sri Chinmoy élete a korlátlan alkotókészség kifejeződése volt. Széleskörű teljesítményei átszőtték a zene, a költészet, a festészet, az irodalom és a sport területét. Eredményei e területek mindegyikében megdöbbentőek és messze hatóak.

Rendszeres utazásai során ingyenes koncerteket, előadásokat és a közösség számára nyitott meditációkat tartott világszerte, fogadta tanítványait, találkozott és eszmecserét folytatott a spiritualitásról a világ és a helyi közösségek vezetőivel. Sri Chinmoy spirituális vezetéséért, koncertjeiért, előadásaiért és meditációiért soha nem kért díjat.

images11

Reklámok