A mi tudatlanságunk a háború?

Kérdés: Mi hiteti el velünk, hogy a vietnami háború a mi tudatlanságunk volt?

Sri Chinmoy: Mi más volt, ha nem a mi tudatlanságunk? Hogy egy ország kommunista lesz, vagy nem, az Isten gondja. Rajta múlik, hogy megoldja a problémát, ha valami rossz. Nincs jogom azt mondani, hogy a te utad rossz, amíg te hiszel benne. Még ha nem is hiszel abban, amit csinálsz, nincs jogom rád erőltetni a nézeteimet. Amikor a gyerekek felnőnek, nincs jogom azt mondani nekik, hogy mit kellene tenniük, és mit nem. Csak amikor egészen kicsik, akkor mondhatom meg.

Isten Akarata az, hogy béke legyen, anélkül minden más út kudarcra van ítélve. Ez történt a Kurukshetra-i Csatában: Sri Krishna rendelkezett az isteni, örökös Látomással, tudta mi fog történni. A mostani politikai vezetőknek nincs meg ez a víziójuk. Sri Krishna minden lehetséges módon megpróbálta elkerülni a háborút, de amikor az lehetetlen volt, megengedte, hogy bekövetkezzen. De nem hasonlíthatjuk magunkat Sri Krishnához.

Ami bennünk van, annak elő kell jönnie. Érjük el a célunkat felfogóképességünknek megfelelően, és had érjék el mások is a céljukat az ő felfogásuk szerint. Mindig hiba a célunkat másokra erőltetni.

 

Question: What makes us believe that the Vietnam War was our ignorance?

Sri Chinmoy: If it was not our ignorance, then what else was it? Whether a country becomes communist or not is God’s problem. It is up to Him to resolve the problem if something is wrong. I have no right to tell you that your path is wrong as long as you have faith in your path. Even if you do not have faith in what you are doing, it is not my right to impose my views. When children are grown up, I have no right to tell them what they should do and what they should not do. Only when they are absolutely infants can I tell them. God’s Will is to have peace, unless every other way has failed. This is what happened in the Kurukshetra War. Krishna had the divine, eternal Vision and knew what was going to happen. The present political leaders do not have this vision. Krishna tried in every possible way to avoid the war, but when it was a hopeless case, he allowed it to take place. But we cannot compare ourselves with Krishna.

What is within us should come forward. Let us reach our goal according to our understanding and let others reach their goal according to their understanding. To impose our goal on others is always a mistake.

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints ide.)

1987-Piano-Sri-Chinmoy-3-600x392
Sri Chinmoy

 


Sri Chinmoy: Politika és spiritualitás: Járhatnak-e együtt? (17), A Kurukshetra Csata: Sri Chinmoy zongorán játszik 1987. február 22-i koncerten (Buchman Hall, New York)

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s