Lehetőség jött, de nem értékelték

Kérdés: Végső soron ki fogja jobban méltányolni a mutatványaidat – a súlyemelők vagy a testépítők?

Sri Chinmoy: A testépítők tudják, milyen nehéz ilyen súlyokat emelni.  Bár az ő céljuk nem az, hogy nagyon nehéz súlyokat emeljenek fel, mégis tisztában vannak vele, mennyit erőlködnek, mikor megpróbálják felemelni azokat.

Nos, nem az a kérdés, hogy a testépítők vagy a súlyemelők fogják-e jobban értékelni ezeket a dolgokat. Csak a személy szíve az, ami számít. Ha egy súlyemelőnek jó a szíve, méltányolni fogja azokat. Minden területre s szívünkkel kell belépni. Talán az egyik ember énekes, a másik pedig súlyemelő. Ha az énekes a szívében él, értékelni fogja a súlyemelőt is, mert az egy másik területen ragyog. Ugyanígy a súlyemelő is méltányolja majd az énekest.

Ha jó szívünk van, akkor értékelünk másokat. Ha rossz a szívünk, akkor kritizáljuk őket, vagy azt mondjuk: „Ha gyakoroltam volna, le tudtam volna győzni. Lehetett volna belőlem egy másik Carl Lewis. (sokszoros olimpiai bajnok atléta)” A „ha” szócskával kihívjuk mások eredményeit. Azt mondjuk: „ha lett volna lehetőségem, ugyanazt meg tudtam volna csinálni.” Így hibáztatjuk Istent egészen a kezdet óta. Miért adta Isten Bill Rodgersnek a lehetőséget, hogy a leggyorsabb maratonfutó legyen? Miért engedte meg Isten Sir Edmund Hillarynak, hogy megmássza a Mount Everestet? Kérdezd Istent. Találj hibát Istennél. De én mondom neked, még ha Isten meg is adta volna nekünk a lehetőséget, nem értékelnénk.

Olyan sokan kerülnek nagy muzsikusok családjába, mégsem játszanak hangszeren. Oly sok ember jön egy nagy futó családjába, de nem futnak. Nem értékelik azt, amit a szüleik csinálnak. Oly sok esetben látod, hogy a szülők bizonyos területen nagyok, de a gyerekek nem követik a lábnyomaikat. Lehetőség jött az útjukon, de nem értékelték.

Tanítvány: Engem igazán ámulatba ejt, hogy az emberek az élet minden területéről, mennyire értékelik a súlyemelő-eredményeidet.

Sri Chinmoy: Nézd a jó szívüket! Amikor nehéz súlyokat emelek, sokan méltányolják olyanok is, akik nem otthonosak a súlyemelés világában. Mondhatnák, hogy a súlyemelés ostobaság, de a jó szívük miatt annyi szépet mondanak róla. Ha jó a szíved, mindent értékelni fogsz, ami jó, még akkor is, ha te magad nem csinálod. A jószívű emberek mindenkit nagyra becsülnek, aki megpróbál valamit felajánlani a világnak. Sajnálatos dolog, hogy sokan úgy érzik, hogy amit ők csinálnak, az a legfontosabb, és minden más haszontalan. Miért kellene ennek így lennie?

 

Student: Who will ultimately appreciate your feats more — weightlifters or bodybuilders?

Sri Chinmoy: Bodybuilders know how difficult it is to lift heavy weights. Although their goal is not to lift very heavy weights, at the same time they know how much they struggle when they try to lift them.

Again, it is not a question of whether bodybuilders or weightlifters will appreciate these things more. It is only the heart of the person that matters. If a weightlifter has a good heart, he will appreciate them. We have to enter into each field with our heart. One person may be a singer, another may be a weightlifter. If the singer lives in his heart, he will appreciate the weightlifter also because he is shining in another field. Similarly, the weightlifter will appreciate the singer.

If we have a good heart, we will appreciate others. If we have a bad heart, we will criticise them or we will say, “If I had practised, I could have defeated that person. I could have become another Carl Lewis.” With ‘if’ we challenge the achievements of others. We say, “If I had had the opportunity, I could have done the same.” That is how we start blaming God right from the beginning. Why did God give the opportunity to Bill Rodgers to become the world’s fastest marathoner? Why did God allow Sir Edmund Hillary to climb up Mount Everest? Ask God. Find fault with God. But I tell you, even if God had given us the opportunity, we would not have valued it.

So many people come into the family of a great musician and yet they do not play music. So many people come into the family of a great runner, but they are not running. They do not value what their parents are doing. You see so many cases where the parents are great in a particular field, but the children do not follow in the footsteps of their parents. Opportunity came their way, but they did not value it.

Student: I am truly amazed at how people from all walks of life are valuing your lifting achievements.

Sri Chinmoy: Look at their good hearts! When I lift up heavy weights, so many people who are not in the weightlifting world appreciate it. They could have said that weightlifting is silly, but because of their good hearts they are saying such nice things. If you have a good heart, you will value everything that is good even if you do not do it yourself. Good-hearted people will appreciate everyone who is trying to offer something to the world. Unfortunately, many people feel that what they are doing is the most important thing and everything else is useless. Why should it be like that?

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints ide.)

1-3
Sri Chinmoy festménye

 


Sri Chinmoy: Misztikus utazás a Súlyemelő Világban I (81, 91), The blue of the Sky: Sri Chinmoy egy számára átalakított speciális esrajon játszik.

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s