Szálljatok szembe a régi szokásaitokkal

Kérdés: Hogyan tudunk megszabadulni istentelen tulajdonságainktól?

Sri Chinmoy: Ha azt tudjátok érezni, hogy nem harminc-, negyven-, vagy ötvenévesek vagytok, hanem csak hétévesek, akkor egy szempillantás alatt rengeteg rossz tulajdonságotoktól megszabadulhattok. A depressziót, a frusztrációt, a kételyt, a tunyaságot, a letargiát, és különösen az engedetlenséget úgy elhajíthatjuk, mint egy szakadt ruhát.

A tanítványok istentelen tulajdonságai közül legrosszabb az engedetlenség. Egy hétéves kislány vagy egy hétéves kisfiú számára nem lehetetlen feladat szeretni az édesapját és szót fogadni neki. Tizennégy, tizenöt éves korig az engedelmesség természetes és spontán. Az engedetlenség úgy tizenhét, tizennyolc éves korban kezdődik. Ahogy az emberek elérik a húszéves kort, megfeledkeznek az engedelmességről. Negyven-, ötvenéves korára mindenki a saját életét éli. Mindössze néhány nagyon szerencsés tanítvány őrizte meg engedelmességét azután, hogy elérte a húszéves kort. Az ő esetükben szerencsés vagyok, és ők is szerencsések.

Minden Isteni tulajdonság közül az engedelmesség a legfontosabb. Ha a belső és külső világban egyaránt szót fogadtok a lelketeknek –legmagasabb részeteknek-, akkor szeretni fogjátok Istent, odaadjátok magatokat Istennek, és feltétel nélkül átadjátok magatokat Istennek. A tanítványok összes jó tulajdonsága egyetlen forrásból származik, és ez az engedelmesség. Az engedelmesség olyan, mint a fa gyökere; a gyökérből először hajtás fejlődik, majd virágoktól és gyümölcsöktől roskadozó fa. Gyökér híján semmi sem jöhet létre.

Megfigyeltem, hogy az idős kor sok tanítványom értelmébe belépett. Állandóan úgy gondolkodnak, mint egy idős ember. Szálljatok szembe a régi eszméitekkel, régi gondolataitokkal, régi szokásaitokkal. Vessétek el a régi életmódotokat! Ha őszintén hétéves kislánynak vagy kisfiúnak tudjátok érezni magatokat, akkor azonnal rengeteg méreg hagyja el az értelmeteket, és képesek lesztek elmenekülni az értelem-dzsungelből. Lelkesedés és öröm hatja át életeteket, és különleges szeretettel fordultok Isten és a spirituális Mesteretek felé. Mindennap új színben látjátok életeteket, és édes, édesebb, legédesebb tulajdonságaitokat tudjátok újból előhozni.  Ekkor kinyíltok, mint egy virág, sziromról sziromra. Ha azonban továbbra is azt gondoljátok, hogy harminc-, negyven-, ötven-, hatvan-, hetvenévesek vagytok, látni fogjátok, hogy szív-kertetek virágai elhervadnak; nem lesztek mások, mint elszáradt virágok. Egy hétéves gyermek számára nincs kétely, depresszió, frusztráció és negatív dolgok. A gyerek csak ugrándozik örömében, és önfeledten játszik szív-kertjében.

Question: How can we get rid of our undivine qualities?

Sri Chinmoy: If you can feel that you are not thirty or forty or fifty years old, but only seven years old, you will be able to discard so many of your bad qualities in the twinkling of an eye. Depression, frustration, doubt, idleness, lethargy and, especially, disobedience, you will be able to cast aside like old, torn clothes.

Disobedience is the worst of the disciples’ undivine qualities. For a little girl or a little boy of seven to love the father and obey the father is not an impossible task. Up to the age of fourteen or fifteen, obedience is natural and spontaneous. Disobedience usually starts at the age of seventeen or eighteen. Once people reach the age of twenty, forget about obedience! Then, when they reach forty or fifty, they lead their own life! Only some very lucky disciples have maintained their obedience after they have reached the age of twenty. I am lucky and they are lucky.

Of all the divine qualities, obedience is supremely important. If you have real inner and outer obedience to your soul, to your highest part, then you will love God, you will devote yourself to God and you will surrender unconditionally to God. All the disciples’ good qualities come from one source and that is obedience. Obedience is like the root of the tree; from the root there comes a tender plant, and eventually a most beautiful tree with countless flowers and fruits. But if there is no root, nothing will grow.

I have observed that old age has entered into the minds of many of my disciples. They are constantly thinking in an old way. You have to challenge your old ideas, old thoughts and old habits. Discard your old way of life! If you can feel sincerely that you are a seven-year-old girl or boy, so much poison that is inside your mind will disappear and easily you will be able to escape from your mind-jungle. Such enthusiasm and joy will enter into your life, and such love you will have for God and for your spiritual Master! Every day you will see your life in a new way and your sweet, sweeter, sweetest qualities you will be able to bring forward once again. At that time, you will blossom like a flower, petal by petal. But if you continue to think that you are thirty or forty or fifty or sixty or seventy, you will see that all the flowers in your heart-garden are withered; you will be nothing but a completely dead flower. For a seven-year-old child there is no doubt, no depression, no frustration, no negativity. The child is just jumping with joy and playing and playing in his heart-garden.

https://drive.google.com/file/d/0B-L3Y1oTM4RTWktBVUxOcllWRnc/view?usp=sharing

Sri-Chinmoy-Jharna-Kala5.jpg
Sri Chinmoy

 


Sri Chinmoy válaszol 6. rész(42-43), Sri Chinmoy dalait Shamita adja elő a 2014. március 27-i németországi Lélek Dalai koncerten

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s