Az okosság rossz a spiritualitásra nézve?

Kérdés: Az okosság rossz a spiritualitásra nézve?

Sri Chinmoy: Először is tudnunk kell, hogy mit értünk okosság alatt. Az okosság lehet nagyon istentelen, ravasz, szélhámos minőség. Ugyanakkor más szemszögből lehet bölcsesség. A közönséges emberi életben az okosságot valaki becsapására, vagy arra használhatjuk, hogy valamiben mi legyünk a győztesek, míg mások veszítenek. De ha nagyon magas szemszögből nézzük, akkor az okosság bölcsességet jelent. Erre a bölcsességre feltétlenül szükség van a spirituális életben. Egy magasabb fegyver a félreértések, és sok, sok rossz erő leküzdésére. Ha a bölcsességedet használod, akkor a két fél jó tulajdonságait látod, – mondjuk, a saját jó tulajdonságaidat, és annak a jó tulajdonságait, akivel éppen dolgod van. Tehát, bölcsességgel megvéded magadat is és az érintett embereket is. Így lehet harmónia és béke.

A spirituális életben mindig szükség van bölcsességre. Erre a bölcsességre egy magasabb spirituális szempontból mondhatod azt hogy okosság. Ez nem az a fajta okosság amivel becsapsz valakit, vagy ami által te leszel a győztes, valaki más pedig a vesztes, – nem, nem, nem. Ez az a bölcsesség, amely előhozza nem csak a saját jó tulajdonságaidat, hanem másokét is. A bölcsességre-fényre okvetlenül szükség van a spirituális életben, hogy félreértéseket és a boldogtalanságot elkerüld.

Question: Is cleverness bad for spirituality?

Sri Chinmoy: We have to know first of all what we mean by cleverness.  Cleverness can be something very indivine, a cunning or roguish quality. Again, cleverness from a different angle can be wisdom. In ordinary human life, we may use cleverness either to deceive someone or in some way to be a winner, while a third party will be the loser. But if you look at it from a very high point of view, cleverness is wisdom. This wisdom is absolutely necessary in the spiritual life. It is a higher weapon to conquer misunderstanding and many, many wrong forces. If you use your wisdom, then you see the good qualities if two parties-your own good qualities, let us say, and also the good qualities of the person with whom you are dealing. So by using wisdom, you save yourself and be harmony and peace.

In the spiritual life, wisdom is always necessary. This wisdom you can say is cleverness from a higher spiritual point of view. It is not the cleverness that will deceive someone or thecleverness that will make you the winner and someone else the loser – no, no, no. This is the wisdom that will bring to the fore not only your own good qualities, but also the good qualities of others. Wisdom-light is absolutely necessary in the spiritual life so, that you can avoid misunderstanding and unhappiness.

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints ide.)

Black-CKG-13-1024x916
Sri Chinmoy rajza

Sri Chinmoy válaszol 18. rész (11), The life river: Sri Chinmoy saját szerzeményeit játssza fuvolán

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s