Hatha jóga, nyugati sport

Kérdés: Azt hallottam a Sankaracsárja tradíció néhány tanítójától, hogy a jóga ászánák (testhelyzetek) azért jók, mert lecsökkentik a test anyagcseréjét, és segítenek lefektetni a meditáció alapjait. De a futás vagy a nyugati sportok úgy tűnik, egy másik irányba mennek. Nem így látja ezt?

Sri Chinmoy: Nem, nem, nem, mivel magam is gyakoroltam ezeket. Csupán arról van szó, hogy a hatha jóga a gondolkodás indiai módja, és volt idő, mikor bármit is tettek a nyugatiak, az rossz volt, és bármit tettünk mi, indiaiak az jó volt. Bizonyos ideig az indiaiak számára nehéz volt bármi jót is látni a Nyugatban. Így az indiai elmélet az volt, hogy az ászánáik messze a legjobbak, és a valóság megközelítésének a nyugati módja rossz.

Nos, el kívánom mondani, hogy létre kell jöjjön egy egyesülés a nyugodt, csendes és békés indiai szellemiség és a dinamikus nyugati szellemiség között. Egyként kell tekinteni rájuk. Az indiaiak azt gondolják, hogy a Nyugat csupa nyugtalanság, ami nem igaz. Ugyanakkor a Nyugat azt gondolja, hogy India teljesen szegénységtől súlytott, és hogy az indiaiak lusták, ami szintén nem igaz. Mindkét oldal eltúlozza a tényeket.

Amikor a Nyugatra gondolunk, akkor a Nyugat jó tulajdonságára kell gondolnunk, ami a dinamizmus. És amikor a Keletre, mondjuk, Indiára gondolunk, akkor a csendességre kell gondolnunk. Olyan ez, mint az óceán. A felszínen ott vannak a hullámok és az áramlatok, csupa dinamikus mozgás, és lent a mélyben az óceán békés. Nem tudjuk elválasztani a hullámokat a mélyben lévő csendtől. Ezek együtt járnak. A dinamizmus és a béke együtt kell járjon. Ha néhányan úgy érzik, hogy az indiai ászánák gyakorlásával békés érzést nyernek, akkor igazuk van. Ugyanakkor a futással és ugrással, a testedzéssel dinamizmust nyerhetünk; különben a dolog teljesen egyoldalú lesz. Így a dinamizmus és a nyugalom együtt kell járjanak, mint egyazon érme egyik és másik oldala.

Keletről, Nyugatról még olvashatsz bejegyzést itt és itt  is.

Question: I have heard from some teachers in the Shankaracharya tradition that yoga asanas are good because they lower the metabolism of the body and help lay the foundation for meditation. But running, or Western sport, would seem to be in the other direction. You do not see it in this way?

Sri Chinmoy: No, no, no, because I have practised these things. It is only that hatha yoga is an Indian way of thinking and there was a time when whatever the Westerners did was very bad and whatever we Indians did was always good. For some time it was difficult for Indians to see anything good in the West. So the Indian theory was that our asanas are by far the best and the Western way of approaching the reality was wrong.

Now I wish to say that there should be a combination of the Indian spirit, which is calm, quiet and tranquil, and the Western spirit, which is dynamic. We have to take them as one. The Indians think that the West is all restlessness, which is not true. And again, the West thinks that India is all poverty-stricken and Indians are lethargic, which is also not true. Both sides exaggerate the facts.

When we think of the West, we have to think of the good quality of the West, which is dynamism. And when we think of the East, let us say India, we have to think of calmness. It is like the ocean. On the surface there are waves and surges, it is all dynamic movement, and down at the bottom it is peaceful. We cannot separate the waves from the tranquillity which is at the bottom. They have to go together. Dynamism and peace must go together. If some people feel that by doing Indian asanas they will get a peaceful feeling, they are correct. But again, by running and jumping and taking physical activities we can acquire dynamism, otherwise it will be all one-sided. So dynamism and tranquillity must go together, like the obverse and reverse of the same coin.

Show this.

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints  ide.)

sri-chinmoy-carl-lewis
Carl Lewis és Sri Chinmoy együtt fut

 


Sri Chinmoy: A külső futás és a belső futás (185) Onness-Home Peace Run: Sri Chinmoy dalát afrikai tanítványok éneklik

Reklámok

One Reply to “Hatha jóga, nyugati sport”

 1. Csáki György hozzászólása a bejegyzéshez a Facebook-on:

  Bocs, de ez ilyenkor eszembe jut: “Anya ezt a rövid megjegyzést teszi, valakivel kapcsolatban, aki a hagyományos jógát gyakorolja és állandóan beteg :
  … Ez a régi jóga rendszer alapvető hibája: a dolgok elég szépen mennek azon szinten, ahol ők gyakorolják a jógát, de amint lefelé ereszkednek, rosszabbul vannak mint mindenki má

  Kepes József:

  Sokat tudnék beszélni ezekről, mivel egy időben sokat futottam és 50 feletti korban kezdtem a jóga ászánák gyakorlásába is, valamint már elég rég óta meditálok is.
  Sri Chinmoy azt mondja hogy a jóga ászánák és légzőgyakorlatok nagyszerűek a teljes jóga szempontjából, de olyan mint az óvoda az iskola kezdés előtt. Jó ha van, de kihagyható, tehát enélkül is kezdhető a meditáció.
  A klasszikus sorrend általában az, hogy az ászánák gyakorlása után kezdi a meditációt a kereső, de nálam ez kivételesen fordítva volt, mert a futást térd és derék problémák miatt abba kellett hagynom, de a derékra kifejezetten jó hatással vannak a jóga ászánák. Valamint azt is tapasztalatból mondhatom, hogy az ászánák magát a meditációt is tudják segíteni, éppen az elme nyugtató hatásuk miatt is. Ez neki a ” nagy hátránya ” is, ugyanis sokan a rendszeres gyakorlással olyan elmebeli nyugalommal és ebből kifolyólag élethelyzeti változással találkoznak ami kielégíti őket és nem folytatják a meditáció felé való továbblépéssel. (Lásd Sri Ramakrishna mondása emlékezetből: “Menj túl, messze túl, a szantálfa erdők után ezüst és aránybányák vannak, de menj azokon is túl, ne állj le!”

  A futás meditációt segítő hatását szintén megtapasztaltam, erről lesz egy későbbi blog bejegyzés is.

  Nyilván nem véletlen, hogy a Sri Aurobindo asramban a testnevelést és a sportot a lelki élet mellett előtérbe helyezték, rendszeresen versenyeket rendeztek.

  Visszatérve az Anya megjegyzésére, a testi kondíció egyik fontos alappillére az életnek, de az életbeli történések/betegségek egy része karmikus és belső eredetű, amin a külső sport változtatni nem tud, viszont a hozzáállást, a dinamizmust nagyon is segíti.

  Kedvelik 2 ember

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s