Képesség

Kérdés: Ha valaki valamilyen területen tehetséges, ez azt jelenti, hogy a lelke eredetileg megkapta ezt a rejtett képességet, vagy azt, hogy sok életen át próbálta elérni, és azután sikerült?

Sri Chinmoy: A lehetőség mindenkiben ott rejlik, mint egy darab agyag. Amikor az egyik fazekas formázza meg, az edény magyon szép lesz, ha pedig egy másik fazekas készíti az edényt, az nem lesz olyan szép. Alapjában minden edény ugyanaz az agyag. Hasonlóképp, lélekben mind egyek vagyunk. De miközben az első fazekas formáz, megkérdezheted: “Miért formázta ezt a bizonyos edényt olyan tetszetősre?” Van abban a fazekasban valami, amit tudatos törekvésnek nevezünk. Minden más tekintetben az én lényegem, a te lényeged, mindenki más lényege teljesen azonos. De miközben ez a bizonyos fazekas dolgozik, van benne valami, ami lehetőséget ad neki, hogy egyedit alkosson.

Tehát nem arról van szó, hogy valamely képesség már a kezdetektől fogva adott. Nem, mindenkinek az rendeltetett, hogy nagyon korlátozott szabadságot kapjon, és ez a teremtés kezdetétől fogva így van. Nos, ez a szabadság lehetőséget jelent. Van, aki spirituális életre használja ezt a lehetőséget, van aki zenére, még más költészetre és így tovább. Egyesek egyáltalán nem használják. De a képesség nem válik valósággá, amíg birtokosa felszínre nem hozza, és ki nem fejleszti.

Question: If someone is gifted in one area, does this mean that his soul was originally given this potentiality, or did he try to achieve this for many lives and then finally achieve it?

Sri Chinmoy: Potentiality everybody has, like a lump of clay. When one potter shapes it, the pot becomes most beautiful, and another potter makes a pot that is not so beautiful. The essence of both pots is the same clay. Likewise, in spirit we are one. But while the one potter is molding, you may ask, “ Why has he molded that particular pot so attractively?” There is something in that particular potter that is called conscious aspiration. In every other respect my essence, your essence, everybody’s essence remains the same. But while that particular potter is molding, there is something inside him which gives him the opportunity to make something unique.

So it is not that right from the beginning a particular potentiality was given. No, it was destined for each person to receive very limited freedom, which started right from the beginning of creation. Now this freedom means potential. Some use this potential for the spiritual life, some use it for music, some for poetry and so on. Some do not use it at all. But potentiality will not develop into reality unless and until it is brought to the fore and developed by its possessor.

(Ha nem indulna a lejátszás, kattints ide.)

Sri-Chinmoy-Jharna-Kala-TC.jpg
Sri Chinmoy jharna kalat fest

 

 


Sri Chinmoy bölcsessége (305), Akashe Batase: Sri Chinmoy dalát a Shindhu együttes játssza

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s