A szeretet hatalma / a hatalom szeretete

Kérdés: Olvastam egy aforizmáját, mely így szól: “Mikor a hatalomszeret helyére a szeretet hatalma lép, az ember új nevet kap: Isten.” Ki tudná ezt fejteni?

Sri Chinmoy: A vitális hatalom szeretete elpusztítja az egész világot, de az isteni szeretet, ami önmagában hatalom, csak átalakíthat minket – a bennünk rejlő emberit istenivé alakíthatja. A hatalom szeretete a felsőbbrendűség szeretete. Egy ember vagy egy nemzet úgy érzi, hogy a hatalom gyakorlásával meg lehet hódítani az emberiség szívét. De ez lehetetlen! Nem azért sírunk Isten Arcának megpillantásáért, mert Ő csupa Hatalom, hanem mert csupa Szeretet. Csak a szeretet hatalma tudja igazán meghódítani az emberiség szívét.

Ha úgy érezzük, hogy a világ tele van gyűlölettel, akkor állandóan keserű érzéssel leszünk az élet iránt. És akkor rögtön  vitális hatalmunkkal, uralkodásra törő erőnkkel próbáljuk majd meghódítani a világot. De ha korán reggel imádkozunk és meditálunk, ha szívünk mélyén szerető gondolatokat dédelgetünk, akkor a világot rögtön a barátunknak érezzük. A pozitív hatalmat éljük át, az egység erejét, mely a szeretetből fakad.

Mikor azt mondom hogy “Isten” lesz az ember új neve, itt “Isten” egyetemességet jelent. Ő Egy és Sok egyszerre. Egy volt, de szerette volna a sokféleségben örömét lelni. Itt megszűnik az egyéniség, és megjelenik az egyetemesség. Ha a szeretet hatalmával élünk, a véges emberi egyéniség azonnal eltűnik, és helyébe a végtelen isteni egyetemesség lép.

Question: I have read your aphorism that says, “When the power of love replaces the love of power, man will have a new name: God.” Coluld you please elaborate on this?

Sri Chinmoy: The love of vital power is destroying the entire world, but the divine love, wich is power itself, can only transform us – transform the human in us into the divine. The love of power is the love of supremacy. An individual or a nation feels that by exercising power it is possible to conquer the heart of humanity. But this is impossible! We are crying to see the Face of God, not because He is all Power, but because He is all Love. It is only the power of love that can really conquer the heart of humanity. 

If we feel that the world is full of hate, then we will constantly have a bitter feeling towards life. Then immediately we will try to conquer the world with our vital power, the power that wants to dominate. But when we pray and meditate early morning, if we cherish loving thoughts in the depths of our heart, immediately we feel that the world is our friend. We are experiencing the positive power, the power of oneness, wich comes from love.

When I say that ‘God’ will be man’s new name, ‘God’ means universality. He is One and He is Many. Ha was One, but He wanted to enjoy Himself thruogh multiplicity. Here individuality disappears and universality appears. When we use the power of love, the finite human individuality immediately disappears and is replaced by infinite divine universality.

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints  ide.)

 

divinity-sri-chinmoy-1


Sri Chinmoy: Szeretet (185-187), Love versus Power: Sri Chinmoy orgonán játszik a Riverside templomban New Yorkban 2000 augusztus 23-án.

 

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s