Böjtölés

Kérdés: Kérlek mondd meg, hogy jobb kapcsolatban vagyunk-e Istennel böjtölés alatt, amikor csak gyümölcslevet és vizet iszunk? Sagíti-e a böjt az Isten-megvalósítást?

Sri Chinmoy: Ha gyümölcslevet iszol, az nem böjtölés. Sok ember mondja:” Reggel iszom egy csésze kávét, délben egy pohár gyümölcslevet, este pedig csak egy bögre tejet. Ez az ő elképzelésük a böjtről. De szerintem ez nem böjt. A valódi böjt alatt csak vizet ihatsz és semmi mást.

Ha böjtölésre adod a fejed, tudnod kell, hogy miért teszed. Ha azt hiszed, hogy azzal megvalósítod Istent, az butaság. Isten valódi neve Öröm és Gyönyör. Ha Atyád teljes egészében Öröm, fogja azt kérni tőled, hogy kínozd magad azért, hogy hozzá mehess? Isten korlátlan öröm birtokosa és azt is tudjuk, hogy végtelenül könyörületes. Ő adott neked testet – ez az Ő teste – és ha elkezded kínozni, elégedett lesz veled? Soha! Ha böjtölni kezdesz az Isten-megvalósításért, azt fogja mondani, hogy rossz úton jársz.

Viszont segíthet a böjtölés a súlycsökkentésben. Kúrál néhány testi bajt, tisztítja az elménket és idegrendszerünket. Sokszor fogyasztunk nem teljes értékű ételt, és szegény testnek pihenésre és tisztulásra van szüksége. Amikor gonosz emberre nézel, vagy rossz dolgokat látsz, a vibrációjuk belénk hatol a légkörből, és az is rossz hatással van a fizikai testünkre a bőrünkre, izmokra, és az idegekre. Az ajánlatos, ha havonta egy napot böjtölni akarunk azért, hogy megtisztítsuk a szervezetünket. Szükségünk van a tisztaságra, hogy lássuk Isten jelenlétét a földön. A tisztaság az – a tiszta gondolatok, tiszta tettek és tiszta tudat-, ahol Isten fellelhető. A böjt nagymértékben segíthet bennünket az öntisztításban, és amikor tisztaság lép belénk, gyorsabban haladunk az Isten-megvalósítás felé. De ez csak az első lépés; a böjt nem nyújt számunkra Isten-megvalósítást.

Tehát a tisztulás érdekében megpróbálhatsz böjtölni – azaz csak vizet inni- egyszer egy hónapban. Eddig csak spirituális szemszögből közelítettem meg, nem véve a fizikai alkatodat. Ha egészséges és erős vagy, böjtölhetsz. Máskülönben nem tanácsos. De ha nem is böjtölsz, és őszinte kereső vagy, egyszer egy héten csökkentheted a bevitt táplálék mennyiségét. Főleg vasárnap, amikor nem kell túl aktívnak lenned. Szóval egyszer egy héten -különösen vasárnap- ha mérsékelni tudsz az étkezéseden, az hatalmas mértékben segít. És nem kell keresztülmenned szigorú, kínzó böjtön, amit igaz spirituális személy nem ajánl.

Question: Please tell me, if we are in better contact with the Divine when we are fasting, drinking only jouce and water. Does fasting help us to realise God?

Sri Chinmoy: When you drink jouce you are not fasting. Many people say, “Early in the morning I drink a cup of coffe, and noon I have a glass of jouce, and in the evening only a glass of milk.” This is their idea of fasting. But to me that is not fasting. In true fasting, you can have only pure water and nothing else.

If you decide to fast, you have to know why you are doing it. If you feel that by fasting you will realise God, it is foolishness. The real name of God is Delight and Joy. If your Father is all Joy, will he ask you to torture yourself in order to come to Him? God is the prossessor of boundless Joy, and we know that He is also infinitely compassionate. He gave you the body, -it is His body- and if you start torturing His body, will He be pleased? Never! If you start fasting for God-realisation, God will say that you are walking on the wrong path. 

But fasting can help us reduce weight, cure some of our physical ailments and purify our nerves and mind. Very often we eat unwholesome food, and the poor body needs some rest and purification. Also, when we look  at undivine people and things, their vibrations enter into us from the atmosphere and affect our physical boda-the skin, the muscles, the nerves. If we want to fast one day a month to purify our system, it is advisable. We need purity to appreciate God’s existence on earth. It is purity-pure thoughts, pure deeds, pure consciousness-that God abides. Fasting can help us to a great extent in selfpurification. And when purity enters into us, we go faster towards our God-realisation. But this is only the firts step; fasting alone will not give us God-realisation.  

So for purification you try fasting-drinking only water- once a month. Now, only speaking from the spiritual point of view. I know nothing about yourphysical condstitution. If you are strong and healthy you can fast, otherwise it is not advisible. But even if you don’t fast, if you are a sincere seeker you can, once a week, reduce the amount of food you take. This can be done especially on Sundays, when you do not have to be very active. So once once a week on Sunday especially, if you can lighten your meals it will help you enormously. And you need not undergo a severe, torturing fast, which real spiritual figures do not recommend.

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints ide.)

green-jharna-kala-1024x820.jpg
Sri Chinmoy festménye

 


Sri Chinmoy: A test: az emberi nem erődítménye (99-103), Chalo, chalo: Sri Chinmoy dalát Arthada és barátai adják elő

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s