Korlátozott Isten hatalma?

Az egyik nap fiatal barátom megkérdezte tőlem, hogy sok ezer év után Isten miért nem tette az egész világot spirituálissá. “Korlátozott Isten hatalma?”, kérdezte. “Vagy nem az a választása hogy a világot spirituálissá teszi?” Szeretném elmondani, hogy Isten Hatalma korlátlan, mi nem akarunk spirituálissá válni. Hogy úgy mondjam, a föld nem akarja Isten Fényét, Isten bölcs, végtelenül bölcsebb nálunk. Valaki, akinek Istennél kisebb a hatalma, ráerőltetheti valaki másra, hogy olyat tegyen amit nem akar megtenni. De Isten senkit sem erőltet semmire. Érzi, ha ránk erőltet valamit, végül nem fogunk örülni. Ráerőltetheted valakire, hogy egyen, de belsőleg el fog átkozni, Isten csak ezt mondja, “Gyermekem, azt mondom, edd meg ezt az ételt a saját érdekedben. Ha megeszed ezt az ételt, erős leszel, és tudsz majd a tudatlanság ellen harcolni.” Isten a Fényét, belső táplálékát kínálja, de senkit sem kényszerít arra, hogy elfogadja. Ez az Ő politikája.

Isten látja a múltat, jelent és a jövőt. Tudja, hogy számára az a helyes dolog, ha állandóan felajánlja nekünk Bölcsességét és végtelen Türelmét. Az emberi lényeknek nincsen türelmük, úgy érzik veréssel, erőszakkal teszik a legjobbat a gyereküknek. De ha ez a gyerek felnő, viszonzásul meg akarja verni a szüleit. Jelenleg még ártatlan, gyámoltatlan. Ha az apja megüti a fiát, a gyerek emlékezni fog erre az esetre. Lehet, hogy fiatalon elmegy otthonról és semmi dolga nem lesz a szüleivel. De az is lehet, hogy kamasz korában szemet szemért elvét alkalmazza, “megvertél, most én verlek meg.” Ez történik, amikor a szülők rosszul használják a hatalmukat.

De Isten az Atya, soha nem tesz ilyet. Csak határtalan Részvét, végtelen Részvétet mutat. Viszonzásul gyermeke végül Istennek ajánlja végtelen háláját az ő végtelen Részvét-Fényéért. A gyermek fogadja ezt a Fényt, és megpróbál méltóvá válni az Atyjához. Ha a Részvét működik, ha a Fény működik, a Bölcsesség is működik. Ha valakinek bölcsességet kínálsz, akkor tíz vagy húsz év múlva ő is bölcsességet akar neked nyújtani, ha már ő maga is elérte azt.

Isten soha nem ad semmit idő előtt. Az olyan lenne, mint éretlenül szakítni le a fáról egy gyümölcsöt, azt gondolván, hogy az a legfinomabb. Mindig meg kell várnod, amíg megérik. Ehhez hasonlóan, ha valaki még mélyen alszik, és oda mész hozzá és azt mondod, itt az ideje, hogy felkeljen, holott csak a te időd jött el a felkelésre, akkor majd jól behúz neked, és nyomorultul érzed magad. Ő még az alvásnak örül. Ilyenkor tehetetlen vagy.

Megkérdezhetitek, hogyan nyilvánítja ki Isten a Hatalmát az emberben. Azt szeretném mondani, hogy nem csak a hatalmát, hanem minden más Tulajdonságát  is a Szeretet által nyilvánítja ki. Isten használja a hatalmát, de szívesebben nyilvánul meg a Szereteten, Törődésen és Részvéten keresztül.

The othet day a young friend of mine asked me why God had not yet made the whole world spiritual after so many thousands of years. “Is God’s Power limited, ” he asked, “or does He not choose to make the world spiritual?” I wish to say that God’s Power is unlimited, but is we who do not want to become spiritual. That is to say, earth does not want God’s Light. God is wise, infinitely wiser than we are. Someone with less power than God can force another individual to do something that he does not want to do. But God does not forceanyone to do anything. He feels that if He uses force, the n we cannot get the ultimate Joy. You can force someone to eat but inwardly he will curse you. God says, “My child, I am telling you to eat this for your good. If you eat this food, you will get nourishment. Then you will be strong and you will be able to fight against ignorance.” Gog offers His Light, His inner nouishment, but he does not force anyone to accept it. This is what His policy is.

God sees the past, the present and the future. He knows that the right thing will be for Him to constantly offer us His Wisdom and infinite Patience. Human beings do not have patience and they feel that by striking their child, by forcing him, they are doing the best thing. But when this child grows up, he will only want to strike his parents in return. Right now he is innocent, he is helpless. If the father beats his son, the child will remember this very incident. He may leave home at an early age and have nothing to do with his parents. Or when he becomes an adolescent he will play tit fot tat; you struck me, now I will strike you. This is what happens when the human parents misure their power.

But God the Fater will not act in this way. He will only show abundant Compassion, infinite Compassion. 

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints ide.)

love-the-children-sri-chinmoy


Sri Chinmoy: Isten Hajnalának Látomása (53-54) , Love versus Power Equal Winners: Sri Chinmoy saját szerzeményét adja elő New Yorkban 2000. augusztus 23-án

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s