Elégedettség

Minden emberi élet egy dal. Egy kereső mindennap új dalt énekel. Énekel és felfedez. Mit fedez fel? Egy lelkesedéssel teli testet, határozottsággal telt vitális lényt, egy békével teli értelmet, egy üdvösséggel teli szívet, és végül egy elégedett életet fedez fel.

A megelégedésre szükség van az állati, az emberi és az isteni életben. De az állati életben szerzett megelégedés nem igazi megelégedés. Az emberi életben sem találunk igazi megelégedést. Csak az isteni élet ad nekünk igazi megelégedést.

Az állati életben romboláson keresztül próbálunk elégedettségre szert tenni. Az emberi életben a birtoklás által próbálunk elégedetté válni. Az isteni életben a megvilágosodástól próbáljuk elégedettségünket megkapni. A rombolással szerzett elégedettség nem az igazi, és nem is lehet igazi megelégedés. A birtokláshoz kötött megelégedés nem az igazi, és nem is lehet igazi megelégedés. A megvilágosodáson keresztül szerzett elégedettség kétségtelenül az igazi elégedettség.

Mi itt mindannyian keresők vagyunk; imádkozunk és meditálunk. Imánkban, meditációnkban mindig az elégedettség arcát próbáljuk megpillantani. Ha imádkozunk, igyekszünk fölfelé menni, és megelégedést lelni. Ha meditálunk, megpróbálunk bensőnkből Fényt és Gyönyört felszínre hozni, és elégedettséget élvezni testünkben, vitális lényünkben, értelmünkben és szívünkben. Ha imádkozunk, kiáltunk valami után, megpróbálunk valamit fentről fogadni, hogy szomjunkat csillapítsuk. Ha meditálunk, segítségül hívjuk saját magasabb valóságunkat, hogy az megnyilvánuljon bennünk és általunk.

A meditációt a koncentráció előzi meg, és a kontempláció követi. A koncentráció, a meditáció és a kontempláció együtt járnak. A koncentráció a sebesség. A meditáció a biztosság. A kontempláció a győzelem. A koncentráció a szarvas sebességének birtokosa, és ő maga is az. A meditáció az elefánt biztosságának birtokosa, és ő maga is az. A kontempláció az oroszlán győzelmének birtokosa, és ő maga is az.

Mindig tanácsos sebességre szert tennünk, ha értékeljük a célt. A cél nem mozdulatlan. Folyamatosan egy örökké fejlődő, örökké megvilágosító és örökké beteljesítő cél felé haladunk. A legnagyobb figyelmet kell szentelnünk sebességünknek, ha kielégítő haladást akarunk elérni. A ma célja a holnap kiindulópontja lesz a legfensőbb megelégedés felé vezető, örökkévaló belső utazásunkon.

(Ha nem indul a lejátszó, kérlek kattints ide.)

smile-4-ckg-sri-chinmoy

 


Sri Chinmoy: Everest törekvés, I fly in the Heart-Sky: Sri Chinmoy dalát adja elő a Mountain Silence együttes

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s