Emberi szeretet, isteni szeretet

Birtokolj és légy boldog:

Valóban,

Ez az emberi szeretet meghatározása.

Válj eggyé, és légy boldog:

Valóban

Ez az isteni szeretet meghatározása

Possess and be happy:

Indeed,

This is the definition 

Of human love.

Become and be happy:

Indeed

This is definition

Of divine love.

Kétféle szeretet létezik: emberi szeret és isten szeretet. Az isteni szeretettel először a gyökérhez az Egyhez, a Forráshoz megyünk, és onnan megyünk a sokhoz, az ágakhoz, a levelekhez, a virágokhoz és a gyümölcsökhöz. Az isteni szeretet az egységben rejlő sokféleség dala.

Az emberi szeretetben követelés van, de legalábbis elvárás. Gyakran követeléssel kezdjük. Még ha magasabb bölcsesség virrad, akkor is elvárunk valamit másoktól. Meg is győzzük magunkat arról, hogy ez az elvárás jogos. Mivel tettünk valamit másokért – szeretetünket adtuk – úgy érezzük, teljesen jogosan várunk valamit cserébe.

Az isteni szeretetben azonban nincs követelés vagy elvárás. Az isteni szeretetben csak adunk és adunk. Az emberi életben, mielőtt szeretetünket adnánk, megpróbáljuk feltárni mások irántunk érzett szeretetét. Az isteni életben, mielőtt szeretetünket adnánk másoknak, megpróbáljuk a szeretetet a maga valóságában és teljességében felfedezni magunkban. Csak akkor áll módunkban szeretetet nyújtani másoknak. Eleinte akkor virrad fel elégedettségünk, amikor látjuk, hogy azok, akiknek szeretetünket nyújtjuk, teljes szívvel elfogadják azt. De van az isteni szeretetnek egy ennél is magasabb formája, mikor túllépünk ezen az érzésen, és pusztán az önodaadás kedvéért adunk szeretetet. Adunk, és még ha nem is fogadják el a szeretetünket, azt sem bánjuk. Továbbra is adunk, mert Forrásunk csupa Szereret.

Az emberi szeretetben nemcsak követelés és elvárás létezik, hanem ennél még valami sokkal rosszabb: megvonás. Először követelünk, aztán elvárunk. Majd amikor elvárásunk nem teljesül, igyekszünk elfordulni attól, akinek szeretetünket korábban nyújtottuk. Az isteni szeretet sohasem ilyen. Az isteni szeretettel megpróbálunk eggyé  válni mások hiányosságaival. Így megérthetjük és szolgálhatjuk őket, azzal a szándékkal, hogy hiányosságaikat átalakítsuk.

There are two types od love: human love and love divine. With divine love, we go firts to the root, the One, the Source and from there we go to the many, the branches and leaves, the flowers and fruits. Divine love is the song of multiplicity in unity.  

In human love there is demand, or at least expectation. Very often we start with demand. Even when a higher wisdom daws, we still expect something from others. We convince ourselves that this expactation is justified.   Sinde we have done someting for others – offered our love we feel it is quite legitimate to expect something in return.

But divine love there is no such thing as demand or expectation. In divine love we just give and give. In the human life, before we give our love, we try to discover others’ love for us. In the divine live, before we give our love to others, we try to discover love in its reality and integrality within ourselves. Only then are we in a position to offer love to others. At first, our satisfaction dawns when we feel that those to whom we offer our love accept it wholeheartedly. But there is an even higher form of divine love when we go beyond this feeling, and give love just for the sake of shef-giving. We give, and even if our love is not accepted, we do not mind. We shall go on giving, for our Source is all Love.

In human love there is not only demand and expectation, but there is something even worse: withdrawal. First we demand, then we expect. When our expectation is not fulfilled, we try to withdraw from the person to whom we have offered our love. In divine love, it is never like that. With divine love we try to become one with the imperfections of others. In this way we can understand them and serve them with a view to transforming their imperfections. 

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints ide).

love-sri-chinmoy
Sri Chinmoy festménye: Love


Sri Chinmoy: Szeretet (119-123), All-Local NY Performance “At my Master’s Compassion-Feet” 2014 augusztus

Reklámok

One Reply to “Emberi szeretet, isteni szeretet”

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s