Jó és rossz

Kezdetben csak Csend volt és végtelen Fény. Azután minden egyes ember kapott egy korlátozott szabadságot, de ezt a szabadságot olyan rosszul használtuk fel, hogy létrehoztuk saját -tudatlanságból, lelkiismeretlenségből és istentelen erőkből álló-  világunkat. Olyanok vagyunk mint az a tehén, amelyet egy kötéllel egy fa köré kötöttek. Miközben él azzal a kis szabadsággal, amit kapott, körbe-körbe szaladgál, és letapos mindent amihez hozzáfér.

A gonosz az elménkben van, nem pedig a törekvő szívünkben. Az elme meg akarja ízlelni az egész világot, legapróbb részleteiben. A szív magához akarja ölelni az egész világot, teljes egységében. A szív úgy érzi hogy az egész világ az övé.Az elme azt mondja, “Ez enyém. Az a tied.” Minél jobban képes elérni az elkülönülést, annál nagyobb az elme öröme. A gonosz egyenlő az elkülönültség érzésével. Ahol egység van, ott nincs gonosz. Ha van bennünk jóakarat, szeretet, egységérzés, akkor ahelyett, hogy lerombolnánk a világot, megpróbáljuk az egész világot magunkhoz ölelni.

Hasonló a helyzet az engedetlenséggel. Ha engedelmeskedünk a belső törvénynek, nem történik semmi. De ha nem engedelmeskedünk neki, létrejön a rossz. Ha megfelelően használjuk a szabadságunkat, akkor az Isteni felé, a Fény felé haladunk. De ha helytelenül használjuk fel, akkor Isten-ellenessé, ellenséges erővé válunk.

Istennek nem állt szándékában az istentelen erők létrejötte. De sok minden történik a világban, amit Isten csak eltűr. Egy dolog valamit teljesen megengedni, és más dolog azt elfogadni vagy eltűrni. Ha a szülőknek rossz gyermekük van, mit tehetnek? Csak eltűrik gyermekük engedetlenségét, rosszaságát. Mi mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Van, aki jó, van aki rossz. De Istennek nem állt szándékában rosszat teremteni.

Isten mindenütt jelen van. Benne van a jóban, és benne van az úgynevezett rosszban is. Ha engem egy tigris fel akar falni, úgy érzem, hogy a tigris egy istentelen erő. De Isten a tigrisben is benne van. Minden folyamatosan fejlődik a nagyobb Isten-kinyilvánítás felé. Függetlenül attól, hogy valaki vagy valami a fejlődés melyik fokát érte el, Isten mindenkiben és mindenben  benne van.

Most tisztított vizet iszom. Ez jó víz. De a víz lehet piszkos, tisztátalan is. Isten a tisztátalan vízben éppen úgy benne van, mint a tiszta vízben. Habár Isten benne van, mégsem iszom piszkos vizet, mert tudom, hogy árt a testemnek.

A spirituális emberek, akik meditálnak, egy bizonyos tudatszinten próbálják meglátni Istent. Isten benne van a rossz dolgokban is, mégsem akarunk visszamenni az állatvilágba és az alacsonyabb tudatsíkokra, hogy ott keressük istent.

https://drive.google.com/file/d/0B-L3Y1oTM4RTVlM3aGVId3dqclk/view?usp=sharing

happiness-sri-chinmoy


Sri Chinmoy: Istenről… (195-197), Bhaja Govinda: Sri Chinmoy dalát a Bhajan Singers együttes adja elő

Reklámok

2 Replies to “Jó és rossz”

  1. A tigrisről jut eszembe: “Mivel a tigris a természete szerint cselekszik, és semmi másra nem képes, ezért isteni, és semmi gonoszság nincs benne. Ha kételkedne önmagában, akkor bűnöző lenne.” …… “Az ember azért kérdőjelezi meg magát, mert a mentális eszköznek minden lehetőséget látnia kell. Ennek a közvetlen következménye a jó és rossz, a helyes és a helytelen fogalma, és minden szenvedés, mi ezekből ered. Nem állíthatjuk, hogy ez egy rossz dolog; ez egy köztes állapot – nem túl kellemes, de még mindig … az elme fejlődéséhez bizonyosan elkerülhetetlen.” http://anya.supramental.hu/hu/gondolatok-es-aforizmakrol/57

    Kedvelés

    1. Ismerem, kiemelném belőle: “… az ember nem csupán a földhöz tartozik: lényegében az ember univerzális lény, de a földi megnyilvánulása különleges…”

      Kedvelik 2 ember

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s