Férfi és Nő

Isten mind hímnemű, mind nőnemű. Nőként a természet által, mint Prakriti fejezi ki Magát. Férfiként Purusa, a megnyilvánulatlan által teljesíti be Magát. Istent egyetemes Alakjában látjuk magunk körül. Ha mélyen befelé megyünk, látjuk  ez a női aspektusa. Ha felmegyünk a Legmagasabbig, az Abszolút Végtelenig, ott Istent mint férfit látjuk. Tudnunk kell azonban, hogy az egyetemes aspektus semmivel sem alacsonyabb rendűbb a trancendentális aspektusnál; mindegyik egyformán fontos. Isten a teremtésben hímnemű  és nőnemű alakban élvezi magát. Mindkettőre abszolút szükség van a Kozmikus Játék beteljesítéséhez.

A férfi és nő, a férj és feleség esetében a férfinek kell a bölcsesség és belső béke részt játszani, a nő pedig az odaadás és szeretet részt játssza. Ez nem jelenti azt, hogy a férfiben egyáltalán nincs szeretet és odaadás. Nem! De az ő esetében ez a két isteni tulajdonság, a bölcsesség és a béke az első, utána jön a szeretet és az odaadás. A szeretet és az odadaás semmi esetre sem alacsonyabb rendűbb, mint a bölcsesség és a béke; együtt kell járniuk, együtt kell működniük.

Ha a férfi elég őszinte, éreznie kell, hogy teljes sikere a nő tudatos, vagy nem tudatos ösztönzésén, isteni belső sürgetésén múlik. Ha a nő inspirációja tudatos, gyorsabbá válik a férfi sikere. De a nőiesség nem szükségszerűen a nőkre vonatkozik, hanem Supreme női aspektusára.  A férfi ösztönzése nem csak a feleségétől eredhet. A kozmosz női aspektusa hatol ösztönzés formájában a férfiba, és sikeressé teszi. Ha nem sikeres az Isteni beteljesítésben, vagy az Isteni megvalósításában, akkor nem jobb egy állatnál. Tehát az egész siker a nőiességen múlik. Ugyanígy a nőnek nincs léte Isten férfi aspektusa nélkül, élete szükségtelen, nincs értelme. Egyik kiegészíti a másikat, mint egymás kiegészítő lelkek. Mindkettőnek óriási a jelentősége.

(Ha nem indulna a lejátszó, kérlek kattints ide.)

world-harmony-7-sri-chinmoy
Sri Chinmoy festménye

Sri Chinmoy: Isten hajnalának látomása (33)

2 Replies to “Férfi és Nő”

  1. Nagyszerű szöveg, kiemelve:
   “…India egész élete átszőtt ezzel az ellentmondással, szenved ettől mindkettőben, elmében és szívben. Mindenhol női istenségek emelkednek oltáraikon; India gyermekei várják az üdvösséget és a megszabadulást Mother Durgájuktól. És mégis, annak nem egy gyermeke mondta, hogy az Avatár soha nem kívánt inkarnálódni egy nő testében, mert nincs helyes gondolkodású Hindu aki felismeri őt! Szerencsére, az Istenit nem befolyásolta egy ilyen szűk szektás szellem, vagy mozgatták ily kicsinyes szempontok. És ha úgy tetszik neki, hogy egy földi testben megnyilvánuljon, nagyon keveset törődik azzal, vajon felismerik-e vagy sem az emberek. Egyébként úgy tűnik, hogy minden inkarnációjában előnyben részesítette a gyermekeket és az egyszerű lelkeket a tanultakkal szemben…”

   Az utolsó mondat adalék lehet a művelődéssel kapcsolatos Sri Aurobindo idézethez is.

   Kedvelik 1 személy

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s