Miért imádkozzak, ha Isten tudja mire van szükségem?

Kérdés: Mivel Isten teljesen tudatában van annak, mi mindenre van szükségünk, miért szükséges mégis imádkoznunk?

Sri Chinmoy: Ha imádkozás által kapsz meg valamit, az csak növeli az értékét számodra. Elmondhatod a világnak: “Imádkoztam érte. Ezért kaptam meg.” Amikor a kisgyermek éhes, és azt mondja az anyjának “Éhes vagyok”, akkor az anya megeteti. Akkor a gyermek elmondhatja a világnak “Látjátok, milyen közeli kapcsolatban vagyok az édesanyámmal.”  Valóban, az anya magától is megetette volna a gyermekét, de az, hogy ő kér, az anyja hallgat rá, örömet okoz a gyermeknek, azt jelenti, hogy hogy az anyja bármikor rendelkezésére áll. Anyjával való belső kapcsolata és közelsége miatt a gyermek segítséget kérhet anyjától.

Isten mindent lát, de ha mi kérünk valamit Tőle, és Ő megadja azt nekünk, akkor miénk a dicsőség. Azonban ilyenkor mi, mint egyének elkülönülünk Tőle. Úgy érezzük, hogy Isten is, mi is máshol vagyunk. Nem gondoljuk, hogy Ő bennünk van. Nem maradunk meg a legmagasabb tudatunkban, ahol érezzük, hogy mi és Isten egyek vagyunk. Ha úgy érezzük, hogy mi és Isten egyek vagyunk, akkor az imádkozás kérdése fel sem merül, mert a mi szükségleteink az Ő szükségletei is.

Amíg Istentől elkülönültnek érezzük magunkat, úgy érezzük, hogy kérnünk kell Tőle azt, amire szükségünk van, addig örömet kapunk az imádkozásból. Úgy érezzük: “Csak mivel imádkoztam, Isten megadja nekem, amit kértem, tehát méltó vagyok az Ő Részvétére.” Isten feltétel nélkül megtette volna nekünk, de akkor nem éreztük volna ezt a megelégedést.

Egy futóversenyen, amikor valaki nagyon igyekszik, és végigfutja az egész távot, nagyon boldog lesz, amikor átadom neki a díjat. Olyan sok nehézséget küzdött le, és úgy érzi, hogy kiérdemelte a díjat. Nos, ha nem futod végig a versenyt, akkor is adhatok neked díjat, hiszen a díj ott van, de nem leszel elégedett, mivel nem tettél semmit. Isten megadhat mindent feltétel nélkül, de ettől nem leszel boldog; ezzel szemben, aki próbálkozik, és bebizonyítja a képességeit, valóban megérdemli, amit kap. Itt imáink teljesülése a díj. Ha valaki imádkozik, meditál és kap valamit, az elégedettebb lesz, mintha Isten feltétel nélkül megadta volna neki.

Az imádkozás erősíti  bensőséges kapcsolatunkat Istennel. A meditáció növeli egységünket Istennel. Ha meditáció előtt imádkozunk pár másodpercet, akkor kifejlesztjük bensőséges kapcsolatunkat a Legfelsőbbel. Aztán, amikor elkezdünk meditálni, kifejlesztjük egység-valóságunkat a Legfelsőbbel. Hogy lehetnénk Vele egyek bensőséges kapcsolat nélkül? Először azt kell éreznünk, hogy Isten és mi közeli barátok vagyunk, azután ismerhetjük fel Istennel való egység-valóságunkat.

Isten

A kereső lélekteljes imáit

Nem csak nagy készséggel,

hanem azonnali egységgel hallgatja.

(Ha nem indulna a lejátszás, kattints ide.)

nirmala-bird-ckg2a-e1353950045874
Sri Chinmoy rajza

Sri Chinmoy: Istenről… (41-43), Sangit Surabhi együttes Sri Chinmoy dalát adja elő: Usha Bala elo

 

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s