Kellemetlen tapasztalatok

Kérdés: Amikor kellemetlen tapasztalatokat szenvedünk el, és hibákat vétünk, ez azt jelenti, hogy a Legfelsőbb visszavonta a Kegyelmét?

Sri Chinmoy: Nem, nem, ez nem igaz. Csupán tudatlanság erői vannak jelen. Ha a gyermek belenyúl a tűzbe, az nem jelenti azt, hogy az anya kevésbé törődik vele. Az anya csupa gondoskodás, csak most épp fenn van az emeleten, miközben a gyermek a konyhában van. A gyermek még tudatlan, és nem ismeri a tűz erejét.

Néha az is előfordul, hogy a gyermek tudja, hogy a tűz meg fogja égetni az ujját, de a rosszaság élvezetét találja benne, ha megérinti a tüzet. Ha valami rosszat teszünk, ez néha azért van, mert nem tudjuk, néha pedig azért lépünk a tudatlanságba, hogy nagyon is jól tudjuk hogy nem helyes. Amikor tudatosan vagy öntudatlanul valamilyen kísértés áldozataivá válunk, akkor nem mondhatjuk azt, hogy Isten visszavonta a Kegyelmét az életünkből. Egyáltalán nem.

Az anya megakadályozhatja, hogy gyermeke hozzányúljon a tűzhöz. Rákiálthat: “Állj, ne tedd!” De ha az eltökéltség nem belülről fakad, mindegy hányszor próbálják megakadályozni az isteni erők, hogy rossz dolgot tegyünk, egyfajta veszteségérzésünk lesz. Úgy érezzük majd, elmulasztottunk valamit. Belülről kell éreznünk hogy nem veszítünk azzal semmit, ha nem lépünk be a tudatlanságba.

Nem azért válunk a tudatlanság áldozatává, mert az isteni Kegyelmet visszavonták tőlünk. Mit tehet az isteni Kegyelem? Isten korlátozott szabadságot adott nekünk. Ez a korlátozott szabadság olyan, mint egy kés. Az egyik ember arra használja a kést, hogy felvágjon egy mangót és megossza másokkal, míg a másik ember a késsel leszúr valakit. Isten megadta nekünk a képességet, tehát bölcsen kell azt használnunk.

(Ha nem indulna a lejátszó, kérlek kattints ide)

chinmoy-kamakura-peace-tree (1)
Sri Chinmoy

Sri Chinmoy: Kegyelem (103-105) , zene: Sri Chinmoy saját szerzeményét adja elő

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s