Miért könnyebb hitetlenkedni, mint hinni?

Kérdés: Miért könnyebb hitetlenkedni, mint hinni?

Sri Chinmoy: Könnyebb hitetlenkedni, mint hinni, mert a hitetlenkedés alászállás, míg a hit felemelkedés. Alászállni könnyebb, mint felemelkedni.

Könnyebb hitetlenkedni, mint hinni, mert a hitetlenkedés törés, míg a hit építés. Törni könnyebb, mint építeni.

Könnyebb hitetlenkedni, mint hinni, mert a hitetlenkedés önközpontú elménk cselekedete, míg a hit önodaadó szívünk cselekedete.

A hitetlenkedés utazását a kétkedő elmében kezdi, és a romboló elmében fejezi be. A hit az utazását a megvilágosító lélekben kezdi, és egyre csak menetel tovább a törekvő szív tágas birodalmában.

A hitetlen ember szorosra zárt szemmel közli velünk, mik a többiek, mi a világ, és hogy ő maga mit tud tenni az egész világért, ha akar. A hívő ember, tágra nyitott szív-ajtóval elmondja nekünk, mit tett érte Isten, mit tesz érte isten, és mit fog tenni érte Isten. A hitetlenkedésnek megvan a maga tökéletessége. A hitetlenség az elválasztás forgószelében találja meg a maga tökéletességét. A hitnek is megvan a maga tökéletessége. A hit az egyetemes egység zenéjében találja meg tökéletességét.

A hitetlenség így szól a világhoz: “Vigyázz, vigyázz! Mert, ha nem, felfallak.” A hit így szól a világhoz: “Gyere be, gyere be! Már alig várom érkezésedet.”

A hitetlenség gyűlöli a világot. Miért? mert úgy érzi, hogy a világ soha nem őbelőle van, és soha nem lehet őérte. A hitetlen ember mindig úgy érzi, hogy ez a világ nem az övé, és sohasem uralkodhat a világ felett. Pontosan ez az, amiért a hitetlen ember gyűlölni meri a világot.

A hívő ember szereti a világot. Miért? Mert hiszi, hogy világunk valóban Isten törekvő teste, Isten ragyogó álma, Isten betöltő valósága. A spirituális életben, ha valaki hitetlenséget táplál, azzal csak a végső céltól való távolságát növeli. De ha a keresőnek bőséges hite van a spirituális életben, a végső Igazság utáni saját kutatásában, akkor kétségtelenül rövidíti a távolságot. Végül, ha belső lényét elárasztja a korlátlan hit, akkor érzi, hogy maga a cél, a Túlvilág célja fut felé, és nem ő próbálja elérni a célt.

Eljön az idő, amikor a hitetlen ember, miután teljesen elcsüggedt, elkeseredésében el akarja pusztítani maga körül a világot. De a legnagyobb megdöbbenésére azt látja, hogy a világ a maga vad tudatlanságával már már leszúrta őt. Büszke tudásával meg akarta ölni a világot, de mielőtt a világot megölhette volna, a világ és annak vad tudatlansága ölte meg őt.

A hívő ember szeretni akarja a világot. Nagy meglepetésére látja, hogy a teljes léte a világ szívének közepében van. A világ már trónust helyezett szíve legbelsőbb zugába, hogy a hívő ember arra ülhessen.

A spirituális életünkben a hitetlenség nem kevesebb mint bűntény. Mikor hitetlenkedünk, lassan ölő mérget csepegtetünk a szervezetünkbe, megöljük lehetőségeinket és képességeinket, és tudatosan és szándékosan tobzódunk a tudatlanság örömeiben.

Miért hitetlenkedünk? hitetlenkedünk, mert félünk az egységtől, félünk a tágasságtól. Úgy érezzük hogyha belépünk a tágasságba, elveszítjük azonosságunkat, elveszítjük egyéniségünket, elveszítjük magát a létünket is.  De elfelejtjük a tagadhatatlan igazságot, hogy amikor belépünk a tágasságba, az nem kevesebb, mint saját megistenült tudatunk kiterjesztése.

A hétköznapi embereknek , a törekvés nélküli emberi lényeknek rendkívül nehéz nem hitetlenkedni. A törekvő ember, a törekvő kereső tudja, hogy van belül valami, ami előre löki őt a Fénybe, a valóságba, mert élete a tudatos tudás élete. A törekvés nélküli ember úgy érzi, hogy belülről valami visszahúzza, húzza valami ismeretlenbe, valamibe, ami megköti őt.

Minél mélyebbre jutunk a spirituális életben, annál inkább tudatára ébredünk hitetlenség és a hit képességének. A hitetlenség nem más, mint rombolás. A hit nem más, mint új teremtés. Minden alkalommal, amikor hiszünk valamiben, egy új teremtés arcát látjuk magunkban és rajtunk kívül. És ha még egy lépést tovább lépünk, amikor belső hitünk uralkodik, egy tökéletes embert és egy felszabadult lelket látunk magunkban.

(Ha nem indulna a lejátszás, kérlek kattints ide )

images (5)

Sri Chinmoy


Sri Chinmoy bölcsessége (99-101), zene: Sri Chinmoy játszik fuvolán

 

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s