Nincs mindenben jelen az isteniség?

Kérdés: Miért van az, hogy több isteniséget érzek egy virágban, mint egy darab fában? Nincs mindenben jelen az isteniség?

Sri Chinmoy: Az isteniség mindenben benne van. Isten megnyilvánul bennem és rajtam keresztül, benned és rajtad keresztül, mindenkin és mindenen keresztül. De bizonyos dolgokban és bizonyos személyekben ez az isteniség teljesebben nyilvánul meg. Amit sötétségnek nevezünk, abban van egy parányi fény. Ebben a szobában fényt látsz most, de ez a fény azonnal megnövelhető. A fénynek nincs határa. Tündöklő, határtalan és végtelen Fény van.

A virág-tudatban Isten egy bizonyos mennyiségű szépséget akart létrehozni. Isten nem érezte szükségesnek, hogy ezt a falat vagy darab fát olyan széppé tegyen mint egy virágot. De ez nem jelenti azt, hogy Isten barátságtalan a fához vagy a falhoz. Egy színdarabban lehet király is, rabszolga is. És lehetnek közönséges alattvalók. Mindezek a szerepek szükségesek. Nem lehetnek a színdarabban csak királyok. Nem. Ahhoz, hogy egy darab jó legyen, szükség van királyokra, miniszterekre, alattvalókra, és így tovább.

Isten teremtésében is sokféle dolog szükséges. Ha Ő azt akarja, hogy a szépség-formáját csodáld, egy virágot, a csillagokat vagy egy gyönyörű gyermeket helyez szemeid elé. Ha azt akarja, hogy az Ő erő-formáját csodáld, akkor egy elefántot vagy egy oroszlánt hoz eléd. Ha azt akarja, hogy az Ő Hatalmasságát csodáld, akkor a hatalmas égboltot vagy a tengert mutatja meg neked. De ha Isten azt akarja, hogy végtelenül kicsi, legparányibb részét csodáld, akkor arra késztet, hogy egy atomra gondolj. Tehát Istentől függ, hogy melyik formáját akarja, hogy csodáld. Istennek mindenféle formája, mindenféle sajátossága van. De lehet, hogy Ő úgy dönt, hogy egy bizonyos tulajdonságát jobban csodáld, mint a többit.

Lehet, hogy Isten ma azt akarja, hogy Szépség-formájában gyönyörködj, holnap Béke-formájában, és lehet, hogy holnapután azt akarja, hogy erő-formáját csodáld. Bármelyik tulajdonságát akarja, méltányold, azt a bizonyos tulajdonságát helyezi a tudatodba.

Isten jelenlétét

Elmém barlangjában,

Szívem szobájában,

Életem utcájában 

Látom, tisztán látom!

Ezért érzem, hogy

Isten-megvalósításom napjai 

gyorsan közelednek.

happiness-sri-chinmoy
Sri Chinmoy: Happiness

Sri Chinmoy: Istenről… (26-28)

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s