A bűn

Kérdés: Mit jelent Önnek a bűn? Hogyan szabadíthatja meg magát az ember a bűntől? Megegyezik-e az Ön spirituális filozófiája a megváltás keresztény elképzelésével?

Sri Chinmoy: Számomra a bűn egyfajta tökéletlenség, vagy tudatlanság. Nem szükségszerűen valami nagyon rossz, csúnya, vagy érinthetetlen. A fejlődés folyamatában a tudatlanság és önengedékenység élvezetében dagonyázunk. Minden önengedékeny cselekedetünk jelen tudatlanságunk megnyilvánulása. Mindaddig, amíg a tudatlanságban maradunk, rosszul teszünk dolgokat, bűnt követünk el. De nem szabad teljesen elveszettnek és sötétséggel borítottnak éreznünk magunkat. Egyszerűen a kevesebb fényből a több fény felé fejlődünk, és végül megszabadulunk a tudatlanság-bűn alól.

Az ember csak úgy szabadíthatja meg magát a bűntől, ha megidézi Isten állandó Kegyét. Isten Kegye mindig bőségesen és erőteljesen száll alá, de a legtöbb emberi lény nem próbálja azt befogadni. Ha az egyén meg akarja szabadítani magát a tudatlanságtól és sír azért, hogy megkapja Isten Részvét Esőjét, akkor kétségtelenül megszabadul a tökéletlenség-bűn hálójából. De ez a megszabadulás fokozatosan jön el, ahogy a kereső egyre megvilágosodottabbá válik. Nem várhatjuk el a hirtelen csodás átalakulást egyik napról a másikra, bár alkalomadtán ez is megtörténik.

Nagyon tág értelemben az én filozófiám tartalmazza a megváltás eszméjét, mégis inkább az ember tudatlanságból való felszabadulását hangsúlyozza. A tudatlanságból való tudatos felszabadulás révén a ma véges embere belenő a holnap Istenébe, a Végtelenbe. értelmezésem szerint a Megváltó Krisztus azért élt és halt meg, hogy saját földtapasztalatának példája által felszabadítsa az emberiséget a tudatlanságból és a tökéletlenség-bűntől.

Bird-Drawing-by-Sri-Chinmoy-14-1-2006-2


Sri Chinmoy: Világ pusztulás: Soha, lehetetlen 69.

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s