Különféle vallások miszticiszmusa

Sok kifinomult nyugati van, aki nem elég, hogy nem érti a fennkölt hindu miszticizmust, de meglehetősen félreérti azt. Szeretném elmondani, hogy a hindu miszticizmus nem az, aminek ők gondolják: önhipnózisnak és önáltatásnak, hanem sokkal inkább a Halhatatlanság Életével, a Végtelenség Szívével és az Örökkévalóság Lélegzetével való teljes egység. Ahhoz, hogy valaki jól ismerje a hinduizmust, a jóga belső iskoláját kell járnia, általában egy spirituális mester közvetlen vezetésével.

A buddhizmusban rejlő misztizizmust jelentős mértékben a hindu miszticizmus ihlette és később is számottevően hatott rá. Ezért  e két hagyomány távolról sincs szöges ellentétben egymással, sőt, ugyanazt az Igazságot valósítja meg. A Nirvána felülemelkedik a fájdalmon és az élvezeten, a születésen és a halálon. A Nirvána üdve a Megszabadítóval való legmagasabb misztikus egység. A hindu misztikus, önmegvalósításánál fogva szintén eggyé válik az Abszolúttal és örökre kiszabadul az élvezet és a fájdalom, a születés és halál csapdájából.

Az Iszlám Szufi miszticizmusa a belső életerő legerősebb mámorában jut kifejezésre, menyasszony és vőlegény Igazsággal terhes szimbolikus szerelmében. Ez a fajta miszticizmus talán jelentős mértékben közelebb viszi gyakorlóját az Eggyel való egység megtapasztalásának valós lehetőségéhez. Ugyanakkor azt is el akarja mondani, hogy a Korán Allahja szigorú önfegyelmet és önmagunk által uralt életet követel. Hívei szerint ez a miszticizmus végül szabad bejárást eredményez Hozzá, ami igen ritka eredmény.

A zsidó vallás ragyogó miszticizmusa a Kaballa. Ez a tan a Biblia okkult értelmezésén alapul, és ezoterikus tanként mindmáig sikeresen adták tovább a beavatottaknak.

A kereszténység misztikus indíttatását nem a judaizmusnak, hanem a görög világnak köszönheti. Némely tudós azon a véleményen van, hogy az Újtestamentumból hiányoznak a misztikus tapasztalatok. Nehezen tudnék egyetérteni velük. Szeretném elmondani, hogy az Újtestamentum bővelkedik misztikus tapasztalatokban. Amit ők valójában hiányolnak – és azt is csak azért, mert nem tudnak tanításainak mélyére hatolni – az a kulcs, amely az Istennel való egyesüléshez vezető misztikus ajtót nyitja.

Spanyolországban Avilai Teréz egy mélységesen misztikus dolgot adott a  világnak. Az ő misztikus élménye a legsikeresebb betetőzése a törekvő lélek és a megszabadító Krisztus közti isteni házasságnak. Ez az a fajta egyesülés, amelyben az ember tehetetlen, síró akarata, és Isten mindenható, mindent beteljesítő Akarata egymásba ölelkezik.

Jharna-27-3-1978

 


Sri Chinmoy: Belső ígéret

 

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s