Az álmokról (2)

Kérdés: Mennyire fontosak az álmok?

Sri Chinmoy: Ez teljesen szükségletünktől függ. Ha álmokra van szükségünk, hogy arra ösztönözzenek, merüljünk mélyen magunkba, vagy lépjünk messze túl az elmén, akkor az álmok roppant jelentőséggel bírnak. Az Isteni álmok, a spirituális álmok, figyelemre méltó szerepet játszhatnak spirituális életünkben. Azt is tudnunk kell, hogy mielőtt a valóság világában megmutatkozna, előbb minden csak álom. Ha fontosnak tartjuk a valóságot, az álmokat is értékelnünk kell. De ez nem jelenti azt, hogy az Istenmegvalósításhoz milliónyi álomra lenne szükségünk. Nem! Ha csak néhány jelentős álmunk van, vagy ha egyáltalán nincsenek álmaink, az egyáltalán nem hátráltatja spirituális fejlődésünket.

Kérdés: Álmaink ismerete segít megismerni Istent?

Sri Chimoy: Igen, ha jó álmokról van szó, ösztönző álmokról, akkor természetesen segít. De istentelen álmok esetén, nem segít. Ha valaki hátba támad, ha csatamezőn vagy, ha valamilyen katasztrófa történik, tudnod kell, hogy ezek az álmok a vitális világból jönnek, és egyáltalán nem visznek előbbre. De ha olyan álmod van, amelyben egy angyal jelenik meg előtted, vagy spirituális mestered megáld, vagy a béke tengerét látod lábaid előtt, ha az ilyen álomra emlékezel, az természetesen elősegíti spirituális fejlődésed. Tehát ez attól függ, miféle álmod van. Azok az álmok, amelyek a romboló vitális világból jönnek, egyáltalán nem segíthetnek fejlődésedben. De valóban fejlődhetsz azáltal, ha isteni dolgokat látsz, vagy magában az álomban határtalan mértékű békét, fényt és üdvösséget érzel.

Jharna-10-12-1984-5-e1350226773790.jpg


Sri Chinmoy: Ezüst álmok szárnyán

 

Reklámok

2 Replies to “Az álmokról (2)”

  1. Ne haragudj Laura, azt hiszem ügyetlenkedtem egy kicsit és sikerült letörölnöm a hozzászólásodat. 😦
    (lehet hogy mégse?)
    Bár a kereszténységnek fontos részei a keresztény misztikusok, de nem ők a meghatározók, nem ők adják a fősodort. Lehet, hogy ezzel függ össze hogy Freuddal elkezdődött álom és pszichoanalitika nagyon nagy lemaradásban van a keleti tanításokhoz képest.

    Kedvelés

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s