Az álmokról (1)

Kérdés: Honnan jönnek az álmok?

Sri Chinmoy: Nagyon sok világ van, amely az emberi szem számára nem látható. Az álmok ezekből a világokból jönnek. Egyes álmok a vitális síkon zajlanak. Ezek az álmok gyakran zavarosak, hiszen ott, az élvezet világában, nincs sok fény. A vitális világból érkező álmok tele vannak szenzációval és izgalommal. Azok az álmok, amelyek a felsőbb világokból érkeznek, ragyogóak, de nincs bennük semmi szenzáció. Amikor egy álom a vitális síkról érkezik, állandó mozgást látunk. Olyan, mint egy csatatér, ahol mindent törnek-zúznak, és ölik az embereket. Ha az alacsonyabb világokból, a tudatalattiból – vagy nevezhetjük tudattalan világnak is – látunk álmot, éreznünk kell, hogy ezek az álmok értéktelenek. Nem tudják megváltoztatni természetünket, nem ösztönözhetnek, és nem töltenek el reménnyel jövőbeli beteljesülésünkről. A legjobb, amit tehetünk, hogy elfelejtjük őket.

Ha egy álom a mentális síkról jön, van benne egy kis kiegyensúlyozottság – nem teljes egyensúly, de egy kis higgadtság, egy kis csend és nyugalom. Ha a pszichikai síkról jön, szeretetet, kedvességet, könyörületet és törődést érzünk azok a dolgok és személyek iránt, amiket vagy akiket látunk. Ha pedig az álom a lelki síkról jön, minden csupa fény, gyönyör és béke.

Ha alacsonyabb világokból van álmunk, talán nem akarunk azonosulni vele, mert lehet, hogy rettentően megijedünk tőle. Az álom fenyegetésként jön hozzánk. De a magasabb világokból jövő álmok mint meghívás érkeznek. Ezek az álmok a valóság előjelei. Belső örömet, belső megelégedést kapunk, és azonnal megleljük benne a helyünket. Ezután be kell lépnünk ebbe a valóságba, és azzá fejlődnünk.

Ha meditálunk, tudatosan be tudunk lépni az álmok világába. Az álomvilágok számunkra most még valami bizonytalan, kétes dolgok, és bizonyos mértékben érthetetlenek. De ha tanulmányozzuk őket, sok dolgot megtudhatunk róluk.

Kérdés: Tanulhatunk az álmainkból?

Sri Chinmoy: Álmainkból sokat tanulhatunk, de tudnunk kell, melyik tudati síkról jön az álom. Ha az alacsonyabb vitális szintről jön, el kell dobnunk. Abszurditás figyelmet szentelnünk egy olyan álomnak, melyben valaki megöl bennünket, vagy éppen mi ölünk meg valakit. Az alacsonyabb vitális szintről jövő álmok jelentéktelenek és használhatatlanok. Semmit sem tanulhatunk belőlük.

De ha az álmok az intuitív síkról, a pszichikai síkról, a magasabb értelemtől, a megvilágosult értelemtől érkeznek, akkor megfelelő jelentőséget kell tulajdonítanunk azoknak. Ha azt látjuk, hogy lehetőségünk van, vagy szükségét érezzük, hogy segítsünk valakinek meditációjában vagy tudatának felemelésében, az ilyen álmokra valódi figyelmet kell szentelnünk.

A magasabb síkokról hozzánk érkező álmokat, a jó álmokat, az isteni álmokat kincsként kell őriznünk. Ha ilyen fajta álmunk van, megpróbálhatjuk elősegíteni ezek valósággá válását. Mint spirituális személyek, keresők, szeretnénk békét teremteni. Ez kellene legyen legmagasabb álmunk. Békét fogunk lehozni fentről, aztán ezt a békét felajánljuk az emberiségnek. Tehát magasabb szintű álmainkat, isteni álmainkat a legnagyobb szeretettel fogadjuk, de a romboló hatású álmainkat, alacsonyabb vitális álmainkat ki kell törölnünk emlékezetünkből.

birds2

—–

Sri Chinmoy: Ezüst álmok szárnyán

 

 

 

Reklámok

2 Replies to “Az álmokról (1)”

 1. Hogy érti azt, hogy alacsonyabb, meg magasabb világok? Nem csak egyetlen valóságos világ van szerinte? Most az Isten/Önvaló világára gondolok.
  Ehhez képest milyen más világokról beszél – vagy hogyan kell ezt érteni?

  Én általában úgy gondolom, hogy az álom, függetlenül annak milyenségétől, egy az ébrenlétihez képest teljesen más tudati állapotot idéz meg, és mintegy szólítgatja az embert, gondolkodj el rajta, figyeld meg, mit és hogyan tapasztaltál az álmodban, és aztán következtess belőle erre-arra. Tehát valójában az álom iránymutatás egy másfajta valóság-tapasztalat felé.
  Nem gondolom, hogy ezek különböző világokból jönnek. Az álom minősége nem annak származási helyétől függ, ami ugyanaz, hanem sokkal inkább attól, hogy a befogadó én, az ébrenléti én mennyire függ a hétköznapi tapasztalataitól, azaz mennyire szabad, éber a tudata.

  Vagyis szerintem az álom minőségét a befogadó oldal jellemzői határozzák meg, nem pedig a küldő oldalé.

  Kedvelés

 2. “…Hogy érti azt, hogy alacsonyabb, meg magasabb világok? Nem csak egyetlen valóságos világ van szerinte? Most az Isten/Önvaló világára gondolok….”

  Igen vannak még más világok amelyeket éppen az álomban kereshetsz fel. Az ember vitális része az amelyben az állati létből származó megvilágosulatlan energiák vannak. Ilyen pl. az agresszió vagy a szexualitás.
  Nekem az álomban könnyű megkülönböztetni, hogy mi honnan származik, éppen az izgalom miatt. Nemrégen beszélgettünk egy társaságban az álmokról és számomra kicsit megdöbbentő módon mindenki ezekről, az menekülős, félelmetes izgalommal teli álmokról beszélt. Persze ennek az is lehet az oka, hogy ez jobb témának tűnik, másrészről erre jobban emlékszik az ember. De ahogy írtad a megvilágosító álmok is sokáig felidézhetőek, ahogy te is írtad.

  “…Vagyis szerintem az álom minőségét a befogadó oldal jellemzői határozzák meg, nem pedig a küldő oldalé….”

  Szerintem nem, ez hasonló, mint pl. ha agresszív, borzasztó filmet, zenét nézel/hallgatsz az beléd hatol, és hat rád, függetlenül hogy akarod vagy sem.
  Régóta nem nézek horrort, de az idén valamikor megnéztem Friedkin Ördögűzőjét sok év után mégegyszer, mert annak idején nagyon érdekesnek tartottam. Hát nem kellett volna. Nem a horror volta miatti ‘félelem’ hanem valami nehezen száműzhető nyugtalanság vert bennem tanyát. Jobb ezeket elkerülni, de emberektől is jöhet ilyen.

  Kedvelés

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s