Miért beszélsz Istenről mindig hímnemű szavakkal?

Kérdés: Miért beszélsz Istenről mindig hímnemű szavakkal?

Sri Chinmoy: Amikor azt mondom “Atya”, azzal nem zárom ki az Anyát, Isten egyszerre hímnemű és nőnemű. Csak arról van szó, hogy a nyugati világban az Atya fogalma ismertebb, mert Krisztus mindig azt mondta: “Atya”. Tehát azért használom az Atya szót, mert számotokra ez az ismerős. Keleten gyakran a női formához folyamodunk. A Legfelsőbb Istennőre, az Isteni Anyára gondolunk. Annyi istennőnk van: Mahákáli, Mahálaksmi, Mahászarasztvati és Mahésvari, tehát számunkra könnyű Istenre női fogalmakban gondolni. De ha veletek vagyok, olyan fogalmat kell használnom, ami számotokra viszonylag ismerős, mert úgy érzem, ez megkönnyíti nektek, hogy osztozzatok a tapasztalataimban. Valójában Isten egyszerre hímnemű és nőnemű. Ugyanakkor sem nem hímnemű, sem nem nőnemű, felette áll mindkettőnek. Isten az, ami örökkévalóan Ő: a látomása és a valósága.Ez a valóság meghaladja mind a hímnemű, mind a nőnemű formát, és ugyanakkor megtestesíti mind a hímneműt, mind pedig a nőneműt.

Bird-Drawing-by-Sri-Chinmoy-14-1-2006-2
Sri Chinmoy rajza
Reklámok

2 Replies to “Miért beszélsz Istenről mindig hímnemű szavakkal?”

  1. “ez megkönnyíti nektek, hogy osztozzatok a tapasztalataimban.”

    Ez érdekes. Miért az ő tapasztalataiban kell osztozniuk a tanítványoknak? Nem az a cél, hogy a tanítványok is a saját módjukon lássák Istent?

    Kedvelés

  2. Azt hiszem félreérthető, egyáltalán nem kell osztozni, hogy ki mit, hogyan, milyen formában tapasztal, az az ő saját dolga (mindenkinek egyéni tapasztalata van/lehet). Talán írtam is már, hogy ezekről tapasztalatokról, ha ő vagy Isten ezt nem kéri, azt tanácsolja lehetőleg egymás előtt se beszéljünk.
    Mesterem sokat beszél Istenről, ezért használ olyan hasonlatokat, egyszerű fogalmazást, válaszol millió kérdésre, hogy a mondandója minél több ember számára könnyen érthető legyen.

    Kedvelés

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s