Amerika törekvése és tettei

Kérdés: Hogyan egyeztethető össze Amerika belső hanyatlása és durvasága fejlődő spirituális tudatosságával?

Sri Chinmoy: Kérdésed egyszerre rendkívül érdekes és gondolatébresztő. Olyan kérdés ez, amiről sokat lehetne beszélni. A kérdésre nem szociológiai hanem spirituális szempontból szeretnék válaszolni, ami kevésbé közismert.

Amerika belső hanyatlása számomra nem tűnik olyan komolynak vagy életbevágónak mint ahogy azt te érzed. Ezt én úgy tekintem, mint a sötétség és a Fény harcát. Mikor tudatosan megnyílunk a Fény felé, minden tudattalan gyengeségünk  és korlátunk a felszínre kerül, hogy eltorlaszolják az utat. Minél jobban hív bennünket a Fény, annál erősebbé válnak az engedetlen, tudattalan és istentelen részeink. Ez egy elkerülhetetlen spirituális törvény, amelyet mind egyéni, mint közösségi szinten látunk érvényesülni. Mielőtt rátérnék az Amerikával kapcsolatos kérdésedre, engedd meg hogy megmagyarázzam hogy miért is létezik ez a törvény.

A tudatlanság mindig is uralta a Földet, és még mindig folytatja az uralkodását a Föld-tudatban. Az anyagi világ nem törekedett tudatosan saját belső beteljesülésére, ami részét képezi az emberiség elrendelt teljes spirituális beteljesülésének. Mindig is a sötétség volt az úr. Ő pedig nem akarja, hogy egy felsőbb erő vegye át a szerepét és ezért minden erejével küzd, hogy fenntartsa  az uralmát. Így amikor az isteni erőnek sikerül rést nyitnia a földi tudat bizonyos területén és megújult törekvést nyer, akkor az istentelen erők szintén fokozzák az erőfeszítéseiket, olyan értékeket és eszméket teremtve, amelyekben semmiféle felsőbb igazság nem található. Ez az örök harc a sötétség és a Fény között még kiélezettebbé válik, amikor az emberiség fejlődésében egy új és magasabbrendű korszak van kezdődőben, mint ahogy jelenleg is ez a helyzet.

Ez az alapvető oka annak, hogy áthidalhatatlan szakadékot érzel egyrészt Amerika magas szintű törekvése és eszméi, másrészt megvilágosulatlan tettei és értékei között. Amerika  fejlődő spirituális tudatossága és  elhamarkodott külső lendülete nem működnek teljesen együtt egymással, nem segítik egymást. Amíg a Fény teljesen fel nem virrad, addig az igazi keresés nem tud teljes szívből előtérbe jönni; így azok az értékek, amelyek a teljes spirituális fejlődéshez vezetnek, nem igazán láthatóak.

Emellett Amerika egy fiatal nemzet. Nem sétálni akar; olyan gyorsan akar futni, ahogyan csak lehetséges, hogy elsőnek szakítsa át a célszalagot. Jól tudod, amikor a leggyorsabban futunk, akkor minden lehetősége meg van annak, hogy megbotoljunk, vagy kisodródjunk a pályáról. Mindazonáltal, Amerika őszinte és dinamikus fejlődésre való törekvésével jelenlegi tapogatózásai és bolyongásai jelentéktelenné halványulnak, amint megpillantjuk jövőbeli beteljesedésének ígéretét és lehetőségeit.


Sri Chinmoy: Jóga és spirituális élet

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s