Béke

“A béke nem a háború távollétét jelenti,

A béke a harmónia, a szeretet, az elégedettség és az egység jelenléte.”

A külső háború az a háború, amit ember vív ember ellen, nemzet nemzet ellen. A belső háború az a háború, amit a lélek vív a korlátok, a tudatlanság, a kétség és a halál ellen. A külső háború akkor ér csak véget, ha előbb a belső háború megszűnik. Ugyanebben a szellemben hangzik az UNESCO alapszabályának első sora: “Mivel a háborúk az emberek elméjében kezdődnek, a béke védőerődítményeit is az emberek elméjében kell felépíteni.” Azért harcolunk, mert mélyen bennünk diszharmónia, félelem, szorongás és aggodalom van.

Mindig belülről növekszünk, nem pedig kívülről. A növény a föld alatt szunnyadó magból nő, nem fordítva. Csak imánkon és meditációnkon keresztül növekedhetünk belülről, és érhetünk el tartós békét. Ha magunkban belül békét idézünk meg, és azután felkínáljuk valaki másnak, meglátjuk, hogyan terjed a béke egyik emberről a másikra, és azután fokozatosan az egész világra. A békés csend teremt meg minden pozitív dolgot. Az izgatott hang teremt meg minden romboló dolgot.

Sri-Chinmoy-Jharna-kala-a-Soul-birds5

Kérdés: Beszélj nekünk a belső békéről.

Sri Chinmoy:  A belső béke megfizethetetlen. A béke az élet harmonikus irányítása. Lüktet az életenergiától. Olyan erő, amely könnyedén felülmúlja minden világi tudásunkat, ugyanakkor mégsem választható el a földi életünktől.

A béke örök. Sohasem túl késő békét lelni. Ennek mindig itt az ideje. Életünket valóban gyümölcsözővé tehetjük, ha nem vagyunk el választva a Forrásunktól, ami nem más mint az örökkévalóság békéje. A legnagyobb szerencsétlenség, ami emberi lényt érhet,  ha elveszti belső békéjét. Nincs az a külső erő, amely képes lenne megfosztani tőle.Saját gondolataink és tetteink azok, amik megfoszthatják tőle.

Nem anyagi vívmányaink és javaink nyújtják számunkra a legszilárdabb védelmet. A világ minden kincse is semmiség  isteni lelkünkhöz képest. Legnagyobb oltalmunk lelkünknek a mindent tápláló, a mindent betöltő békével való bensőséges kapcsolatában rejlik.  Lelkünk a békében és a békéért él. Csak akkor lesz békénk, ha felhagyunk azzal, hogy másokat kritizáljunk. Az egész világot teljesen a sajátunknak kell éreznünk. Ha mások hibáira figyelünk, belépünk az ő tökéletlenségeikbe.

Sri Chinmoy egyik dala a békéről.

Előadja Mountain Silence együttes

Szöveg:

Béke, béke, béke 

Emberiség virág szíve, 

Isteniség illat lelke.

Próbáljátok meg énekelni, nagyon jó.


Sri Chinmoy Bölcsessége, Mauntain Silence: O dreamers of Peace

Reklámok

Érdekel a véleményed!

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s